Damian Piekarczyk, szef restauracji Tradycja „Polish fusion cuisine" z Orland Park wydaje emerytom darmowe zupy łącząc pomoc z dopuszczonym przez władze stanu serwowaniem posiłków na wynos. - Nasza inicjatywa narodziła się po moim spotkaniu z Kasią Romanowską z chicagowskiej fundacji You Can Be My Angel. I od słowa do słowa wpadł nam do głowy pomysł, żeby w tym ciężkim czasie pomagać innym – mówi nam pan Damian. - Postanowiłem zapewnić ciepłą zupę osobom starszym albo potrzebującym. Ludzie zaczęli udostępniać to informacje w mediach społecznościowych i znalazły się osoby potrzebujące. Mimo, że mój biznes, tak jak i wiele innych, przechodzi teraz trudny okres, to uważam, że jest to czas, w którym pomagając sobie nawzajem możemy przetrwać - dodaje.
Do akcji kulinarnej pomocy przyłączyła się też Agnieszka Janowska, szefowa restauracji Qulinarnia z Mount Prospect na przedmieściach Chicago. - Wspieramy pracowników placówek medycznych, bo to jest w pewny sensie nasz, obywatelski obowiązek. Oni pracują bardzo ciężko, po 12-16 godzin na dobę. Raz w tygodniu zawozimy 20 posiłków do NCH Northwest Community Hospital i na posterunek w Mount Prospect. Dobro wraca – mówi nam Agnieszka Jaworska. Do obdarowanych trafiają prawdziwe polskie klasyczne pyszności: pierogi, gołąbki, gulasz czy schabowe. Pani Agnieszka przypomina, że restauracja prowadzi też sprzedaż na wynos. W ubiegłym tygodniu mieli 45 zamówień na posiłki. - Póki co radzimy sobie jakoś robiąc różne cenowe promocje. Bardzo wspiera nas lokalna społeczność, w większości Amerykanie, Polaków bardzo mało - kończy pani Agnieszka.