Góralska Chata Palos Heights

i

Autor: archiwum prywatne

Okażmy wdzięczność pysznym indykiem [PRZEPIS]

2019-11-23 18:10

Za kilka dni Amerykanie, ale też mieszkający w Stanach Zjednoczonych Polacy, zasiądą z rodzinami przy suto zastawionych stołach. Podczas uroczystych kolacji będą celebrować Święto Dziękczynienia. Głównym bohaterem tego dnia będzie indyk. Agnieszka Bobak, założycielka i instruktorka zespołu Wanta, która z mężem prowadzi góralską restaurację w Palos Heights, podzieliła się z Czytelnikami „Super Expressu” przepisem na świątecznego indyka z góralskim akcentem. – Nie może się nie udać – zapewnia.

Żyjący w USA rodacy świętują ważne polskie rocznice, ale coraz więcej z nich obchodzi też amerykańskie święta, w tym Thanksgiving Day. – I dobrze, że tak się dzieje, bo jest przecież bardzo ważne święto – przyznaje Agnieszka Bobak. – Każdy z nas jak się zastanowi, to jest w życiu za coś wdzięczny. W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy żyją w pogoni za karierą, pieniędzmi i są przytłoczeni codziennymi zajęciami nie zawsze mają czas, żeby na chwilę się zatrzymać i zastanowić nad życiem oraz nad tym, co jest dla nas tak naprawdę ważne i za co powinniśmy być wdzięczni – dodaje. W jej przypadku to głównie ukochana rodzina, mąż i dwójka synów. – W USA mam tylko ich, bo moja cała rodzina mieszka w Polsce. Bardzo kocham tych moich chłopaków, są dla mnie najważniejsi w życiu. Dają mi radość życia i siłę – mówi.

Przyznaje też, że bardzo lubi Święto Dziękczynienia i z całą rodziną zasiądą tego dnia przy wspólnym stole. W tym roku dołączy do nich teściowa, która upiecze polską domową szarlotkę. Na stole stanie też zupa dyniowa. – Ale nie zabraknie też na nim tradycyjnego polskiego rosołu, który uwielbiają moje dzieci. No i przysmaku dla dorosłych, czyli swojskiej cytrynówki domowej roboty z naszego specjalnego przepisu – dodaje.

Głównym daniem będzie jednak oczywiście indyk, który będzie królować również na stole jej restauracji Góralsko Chata. Pani Agnieszka oraz jej kucharz Beniamin Nasarzewski postanowili podzielić się z Czytelnikami „Super Expressu” przepisem na jego wyjątkowe świąteczne wydanie. – Indyk jest przepyszny i nie może się nie udać – zapewniają i dodają: Wszystkim Czytelnikom „Super Expressu” życzymy spokojnego i obfitego Święta Dziękczynienia.

Indyk Beniamina Nasarzewskiego z Góralskiej Chaty

Farsz do indyka:

  • wątróbka drobiowa,
  • seler naciowy,
  • cielęcina mielona,
  • pietruszka naciowa,
  • grzanki,
  • cebulka podsmażona,
  • pieczarki,
  • marchewka,
  • pieprz i sól

Solanka: Do zagotowanej wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, zioła, czosnek. W tak przygotowanej solance moczymy indyka przez 3 dni.

Przygotowany farsz pieczemy w małej prostokątnej brytfance przez ok. godzinę w 350 F lub faszerujemy nim indyka i pieczemy razem z indykiem. Indyka pieczemy przez ok. 3 godziny, w zależności od wielkości.