Żyjący w USA rodacy świętują ważne polskie rocznice, ale coraz więcej z nich obchodzi też amerykańskie święta, w tym Thanksgiving Day. – I dobrze, że tak się dzieje, bo jest przecież bardzo ważne święto – przyznaje Agnieszka Bobak. – Każdy z nas jak się zastanowi, to jest w życiu za coś wdzięczny. W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy żyją w pogoni za karierą, pieniędzmi i są przytłoczeni codziennymi zajęciami nie zawsze mają czas, żeby na chwilę się zatrzymać i zastanowić nad życiem oraz nad tym, co jest dla nas tak naprawdę ważne i za co powinniśmy być wdzięczni – dodaje. W jej przypadku to głównie ukochana rodzina, mąż i dwójka synów. – W USA mam tylko ich, bo moja cała rodzina mieszka w Polsce. Bardzo kocham tych moich chłopaków, są dla mnie najważniejsi w życiu. Dają mi radość życia i siłę – mówi.
Przyznaje też, że bardzo lubi Święto Dziękczynienia i z całą rodziną zasiądą tego dnia przy wspólnym stole. W tym roku dołączy do nich teściowa, która upiecze polską domową szarlotkę. Na stole stanie też zupa dyniowa. – Ale nie zabraknie też na nim tradycyjnego polskiego rosołu, który uwielbiają moje dzieci. No i przysmaku dla dorosłych, czyli swojskiej cytrynówki domowej roboty z naszego specjalnego przepisu – dodaje.
Głównym daniem będzie jednak oczywiście indyk, który będzie królować również na stole jej restauracji Góralsko Chata. Pani Agnieszka oraz jej kucharz Beniamin Nasarzewski postanowili podzielić się z Czytelnikami „Super Expressu” przepisem na jego wyjątkowe świąteczne wydanie. – Indyk jest przepyszny i nie może się nie udać – zapewniają i dodają: Wszystkim Czytelnikom „Super Expressu” życzymy spokojnego i obfitego Święta Dziękczynienia.
Indyk Beniamina Nasarzewskiego z Góralskiej Chaty
Farsz do indyka:
- wątróbka drobiowa,
- seler naciowy,
- cielęcina mielona,
- pietruszka naciowa,
- grzanki,
- cebulka podsmażona,
- pieczarki,
- marchewka,
- pieprz i sól
Solanka: Do zagotowanej wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, zioła, czosnek. W tak przygotowanej solance moczymy indyka przez 3 dni.
Przygotowany farsz pieczemy w małej prostokątnej brytfance przez ok. godzinę w 350 F lub faszerujemy nim indyka i pieczemy razem z indykiem. Indyka pieczemy przez ok. 3 godziny, w zależności od wielkości.