ogródki barowe i restauracyjne na chodnikach. W wielu wypadkach chodziło o hałaśliwe imprezy czy naruszanie zasad dystansu społecznego, ale największa liczba skarg, bo aż 1800, dotyczyła zablokowanej strefy chodnika.
Ogródki restauracyjne pojawiły się w NYC w czerwcu, po naciskach restauratorów i radnych miejskich. Nowojorczycy przywitali je z radością. Ta gasła jednak wraz z pogorszeniem pogody, kiedy stoliki zaczęły zastępować budki, namioty, czy plastikowe igloo, zajmując coraz większą przestrzeń.
Zgodnie z przepisami każdy z lokali musi zapewnić pieszym 8 stóp wolnego chodnika. Czasem się nie udaje, choć większość z około 11 tys. działających pod chmurką barów i restauracji prowadzi interes zgodnie z przepisami. - Z kontroli wynika, że aż w 2 300 przypadkach skarga złożona pod 311 była bezpodstawna - poinformował miejski Departament Transportu. W przypadku 40 tys. rutynowych kontroli niezgodności wykryto w 7 500 przypadkach.
Najwięcej skarg na barowe ogródki złożono w sierpniu - ponad 1000. W styczniu już tylko 239.