Mięsożerne bakterie atakują ludzi na Long Island i w Connecticut. 5 ofiar już cierpi

2020-09-15 13:20 para
 Prawie 2 tys. ludzi musi UWAŻAĆ, co pije! Bakterie coli pod Ciechanowem!
Autor: Pixabay.com Bakterie koli wykryto w gminie Sońsk niedaleko Ciechanowa

Mięsożerne bakterie grasują w wodach cieśniny Long Island. Władze Connecticut ostrzegają mieszkańców po serii infekcji spowodowanych przez zjadające mięso bakterie.

U pięciu pacjentów w Connecticut zdiagnozowano rzadką infekcję zwaną Vibrio vulnificus , która może skutkować ciężką chorobą a nawet amputacją kończynyt.

- Identyfikacja tych pięciu przypadków w ciągu dwóch miesięcy jest bardzo niepokojąca - powiedział dr Matthew Cartter, epidemiolog stanowy Departamentu Zdrowia. - Sugeruje to, że bakterie Vibrio mogą być obecne w słonej lub słonawej wodzie w cieśninie Long Island lub w jej pobliżu i ludzie powinni zachować środki ostrożności.

Jeden nowy przypadek pojawił się w lipcu, cztery kolejne w sierpniu, wszystkie u dorosłych w wieku od 49 do 85 lat. Do tej pory w Connecticut, w latach 2010-2019 zarejestrowano łącznie tylko siedem takich przypadków.

Według federalnego Centers for Disease Control and Prevention, Vibrio to ten sam rodzaj bakterii, który powoduje zwykle zatrucie po zjedzeniu surowych lub niedogotowanych skorupiaków.

Znacznie rzadsze bakterie Vibrio vulnificus mogą powodować choroby zagrażające życiu, jeśli dostaną się na przykład wraz zwodą do nawet niewielkiej rany.

CDC ostrzega każdego, kto ma niedawno nie w pełni zagojone rany, w tym te po niedawnej operacji, piercingu lub tatuażach, aby trzymał się z dala od słonej wody.

Zalecają również zakrycie ran wodoodpornymi bandażami, jeśli istnieje ryzyko, że mogą zostać narażone na działanie wody morskiej. PARA

Mięsożerne bakterie powodują ciężkie choroby skóry, prowadzące nawet do amputacji

foto twitter

To ta sama rodzina bakterii, która wywołuje zatrucia po zjedzeniu niedogotowanych małży

foto dreamstime

Najnowsze