W piątek federalna Small Business Administration ujawniła dane 5789 działających w Nowym Jorku barów i retauracji, które skorzystały z Funduszu Rewitalizacji Restauracji - kluczowego elementu amerykańskiej ustawy ratunkowej. Władze przyznały im od $1400 do $10 mln.
Średnia dotacja w Nowym Jorklu wynosiła około 490 000 dolarów, najwięcej - 1$10 mln zebrała teatralna firma cateringowa Sweet Hospitality i franczyzobiorca Dunkin' Donuts z Upper East Side. Ale maksymalne stawki były dostępne tylko dla małych sieci.
Na liście dofinansowanych znalazły się nowojorskie legendy, takie jak Katz's Delicatessen od 150 lat specjalizujący się w kanapkach, czy serwujący owoce morza Le Bernardin - które dostały po $5 mln. Duże dopłaty udało się też uzyskać Silvia`s w Harlemie - $1,7 mln i Jacob's Pickles na Upper West Side - $869 000.
Pełną listę dotowanych lokali zamieszczono na stronie data.sba.gov/dataset/rrf-foia.
- Beneficjenci z NYC znaleźli się wśród ponad 27 tys. lokali w stanie Nowy Jork, które uzyskały łącznie ponad $9,6 mld dotacji - poinformowali urzędnicy.
Jak wynika z danych, większość wnioskodawców odeszła jednak z kwitkiem. Rządowy fundusz o wartości 28,6 miliarda dolarów został zamknięty pod koniec czerwca po rozpatrzeniu mniej niż jednej trzeciej z ponad 370 000 wniosków złożonych w całych Stanach.