Za przesolenie trzeba będzie słono zapłacić. "Solna rewolucja" rozpoczęta

2015-12-01 1:00

Każdy nowojorczyk wybierający się do restauracji po swoją ulubiona kanapkę, hamburgera czy sałatkę będzie od razu widzieć, czy jest dla niego zdrowa. Począwszy od wtorku przy daniu w menu, które ma więcej niż 2,300 miligramy soli, znajdzie się ostrzegająca solniczka.

Tym samym Nowy Jork staje się pierwszą metropolią w Stanach, która nakłada na właścicieli restauracji obowiązek oznakowywania dań o zawartości sodu. Przedstawiciele Wydziału Zdrowia   i burmistrz Bill de Blasio podkreślają, że ostrzegawcze solniczki to część kompleksowej strategii administracji w celu obniżenia wskaźnika przedwczesnej śmiertelności mieszkańców miasta o 25 procent do 2040 roku.
Zdaniem władz miasta wiele restauracji, nawet tych określanych jako zdrowe, zdecydowanie nadużywa soli. A to z kolei prowadzi do problemów zdrowotnych i zgonów. Póki co właściciele lokali nie będą jeszcze karani za brak oznakowań w menu, ale już od 1 marca [przyszłego roku możne będzie spodziewać się wysokich mandatów.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki