Toksyczne warzywa w nowojorski publicznych ogródkach!

2014-11-17 1:00

Kupujesz warzywa i owoce uprawiane w metropolii lub korzystarz z publicznych ogródków? Przeczytaj koniecznie!  Wiele "zielonych produktów" uprawianych w New York City Community Gardens jest nafaszerowanych toksycznymi substancjami! Jak donosi „New York Post”, stwierdzono w nich obecność ołowiu i innych metali ciężkich.

I to w poziomie niebezpiecznym dla zdrowia człowieka. Toksyczne substancje wykryto między innymi w warzywach uprawianych w  kilku ogródkach na Brooklynie: w Hart to Hart Community Garden w Bedford-Stuyvesant i Classon-Fulgate Garden w Clinton Hill. – W niektórych przypadkach poziom niebezpiecznych metali przekraczał aż 20 razy dopuszczalną normę – mówi Murray McBride, naukowiec z Crornell University przeprowadzający badanie. Jak dodaje, najbardziej niepokojące jest to, że nie tylko okoliczni mieszkańcy narażeni są na toksyczne warzywa i owoce ale i każdy nowojorczyk, bowiem są one często sprzedawane w sklepach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki