NOWY JORK Newsy Kronika polonijna Co, gdzie, kiedy Dobre bo polskie Prawnik Radzi Sport polonijny
USA nowy jork newsy Oto indyk po polsku!

Oto indyk po polsku!

26.11.2014, godz. 10:25
indyk
foto:

Przed nami jedno z ulubionych świąt Ameryki - Thanksgiving Day. I trzeba przyznać, że jedno z najsmaczniejszych… A ponieważ modna jest kuchnia fusion, postanowiliśmy połączyć polskie i amerykańskie tradycje kulinarne.

Tradycja obchodzenia tego święta sięga czasów pierwszych angielskich osadników, którzy przybyli do Nowej Anglii w 1620 roku. Pierwsza zima w obcym, nieznanym kraju zebrała wśród nich śmiertelne żniwo. Tym, którzy przetrwali, pomocy udzielili Indianie – nauczyli osadników polowania (głównie na indyki) i uprawy ziemi w nowych warunkach. Dzięki ich wsparciu w następnym roku nowi mieszkańcy tych ziem osiągnęli na tyle wysokie plony, że nie musieli już obawiać się głodu. Postanowili wydać ucztę dziękczynną dla swoich wybawców. Amerykańskie Święto Dziękczynienia, które również przyjęli polscy emigranci obchodzone jest zawsze w czwarty czwartek listopada.

W ten wyjątkowy dzień poprosiliśmy szefa kuchni jednej z najlepszych polskich restauracji w Nowym Jorku - Amber Steakhouse o przepis na pysznego soczystego indyka po polsku.

Co zrobić żaby przygotowany przez nas indyk był najlepszy na świecie?

- Bardzo ważna jest solanka, w której moczymy indyka cała dobę - ptak powinien być zanurzony w całości! Składa się z soli i wody (1,5 łyżki soli na 1 litr lodowatej wody), brązowego cukru, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, świeżego tymianku, czosnku, goździków.

Jak długo trzymamy w niej indyka?

Wyciągamy rano, w Święto Dziękczynienia. Następnie go suszymy i odpowiednio przyprawiamy. Przyrządzamy marynatę i nacieramy indyka dokładnie od środka i z zewnątrz. Zostawiamy na 2 godziny.

Potem pieczenie. Jak zrobić, żeby nie był zbyt suchy?

- Indyk piecze się długo i trudno uchwycić moment, kiedy wyciągnąć go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche. Najlepiej czas pieczenia odmierzyć termometrem. Termometr wbijamy głęboko w pierś indyka, gdy jest gotowy temperatura nie powinna przekraczać 161 F. Czas pieczenia zależy od wielkości indyka. Jeżeli wazy od 4,5 kg do 6,5 kg, to musimy piec co najmniej 40 minut na każdy kg mięsa. Należy też co jakiś czas polewać indyka sosem który powstaje w brytfance. Piekarnik powinien być nagrzany do 500F przez pierwsze 30 minut pieczenia później zmniejszamy temperaturę do 350 F i nakrywamy folią aluminiową.


Przepis na Indyka po Polsku

Marynata

2 cups sklarowanego, rozpuszczonego masła lub oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżki soli

2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

3 ząbki posiekanego czosnku

1 cup soku z pomarańczy


Farsz

2 cups pokruszonego chleba kukurydzianego

1 cup grzanek (croutones)

1 łyżeczka posiekanego tymianku

1/2 łyżeczka soli

1/2 cayenne pepper

1 cup cebuli pokrojonej w kostkę

1 cup czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

1 cup natki selera pokrojonego w kostkę

1 duże jajko

1 łyżeczka maki pszennej

2 cup wywaru z kurczaka

1 1/2 cup orzeszków pecans

1 cup posiekanych pieczarek

1 cup owoców żurawiny

1/2 cup rodzynek

Szczypta kminu rzymskiego

Szczypta curry

Szczypta zmielonego czarnego kardamonu

Szczypta kurkumy

Wszystkie składniki razem mieszamy i nadziewamy indyka.


Sos żurawinowy

4 cup świeżej żurawiny

1 cup soku z żurawiny

2 cups cukru

1/2 rumu

1/2 cup rodzynek

Skórka z pomarańczy

1 goździk

Rodzynki moczymy przez godzinę w rumie. W średnim garnku, podgrzewamy sok, z cukrem i goździkiem, aby cukier się rozpuścił. Rodzynki w raz z rumem i świeża żurawiną dodajemy do roztworu. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 10-15 min aż sos zgęstnieje. Doprawić startą skórka z pomarańcza.



REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: