Najmodniejsza babka na Wielkanoc Gotowana!

2015-04-02 2:00

Święta Wielkanocne to czas szczęścia i radości, także dla naszych podniebień. Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, obok kolorowych pisanek, zielonej rzeżuchy i baranka, są ciasta. Sprawdziliśmy, co w tym roku jest hitem w polskich Deli.

Top lista ciast wielkanocnych nie zmienia się od lat: mazurki, makowce, pierniki, babki drożdżowe, serniki, wspaniałe sękacze… Okazuje się jednak, że Polonia coraz częściej sięga po nowy przysmak i to dietetyczny – babkę gotowaną na parze. Robi prawdziwą furorę!
- Od niedawna wprowadziliśmy ją do swojej świątecznej oferty. I okazało się, że przypadła do gustu naszym klientom – mówi nam Barbara Żebrowska właścicielka  European Delicatesen. Jak zdradziła Czytelnikom „Super Expressu” pani Basia, do wyrobu takiej babki potrzebna jest specjalna foremka z przykrywką, która zabezpiecza przed wlaniem się do środka wody. – Tego typu foremki są dostępne w Polsce, więc będą w odwiedzinach u rodziny przywiozłam je do Nowego Jorku. Babkę w specjalnej foremce wkłada się do wody i tak gotuje się  ponad godzinę. Na koniec trzeba oblać ją polewą wykonaną z gorzkiej czekolady. To połączenie daje wyrafinowany smak– dodaje pani Basia. Do wykonania świątecznego przysmaku potrzebnych jest sześć jaj oraz dwa rodzaje mąki: pszenna i ziemniaczana. - Babka gotowana jest lżejsza i bardziej puszczysta niż tradycja babka piaskowa – mówi pani Basia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki