NOWY JORK Newsy Kronika polonijna Co, gdzie, kiedy Dobre bo polskie Prawnik Radzi Sport polonijny
USA nowy jork ameryka prawnik radzi Porady mec. Marcina Muszyńskiego

Porady mec. Marcina Muszyńskiego

10.08.2013, godz. 12:00
Marcin Muszyński
foto:

Porady naszego eksperta imigracyjnego, mec. Marcina Muszyńskiego

 

Michał z Queensu: – Jestem na statusie F-1 i uczęszczam do szkoły językowej już 7 rok. Za kilka miesięcy przyjdzie moja kolej w sponsorowaniu rodzinnym (sponsoruje mnie moja matka, która jest obywatelem USA). Problem polega na tym, że moja mama ma niskie dochody i potrzebny jest dodatkowy sponsor. Czy można użyć moich dochodów – mam 6 lat rozliczeń na numer zastępczy?
Z Pana pytania wynika, że pracuje Pan w USA nielegalnie, dlatego obawiam się, że nie może Pan wystąpić o zieloną kartę w USA. (zakładam, że nie jest Pan objęty paragrafem 245(i) ). Mimo, że uczęszcza Pan tyle lat do szkoły, Pana nielegalna praca spowodowała, że jest Pan obecnie bez statusu. Prawo pozwala osobom, które są bez statusu na ubieganie się o zieloną kartę w Polsce, ale taka procedura różni się od procedury ubiegania się o stały pobyt w USA. Radzę jak najszybciej skontaktować się z adwokatem imigracyjnym.
Tomasz z Dolnego Brooklynu: – Byłem w przeszłości aresztowany za posiadanie narkotyków – jest to bardzo długa i skomplikowana historia i czuję się jako ofiara w całym tym zajściu. Podczas rozprawy mój adwokat wynegocjował mniejsze oskarżenie, do którego się przyznałem. Musiałem odpracować 12 dni w parku, co uczyniłem. Chcę ubiegać się o zieloną kartę na podstawie sponsorowania pracowniczego. Czy dla Urzędu Imigracyjnego liczy się o co byłem oskarżony, czy też za co zostałem skazany?
Na wstępie chciałbym zauważyć, że w pytaniu nie podał Pan, do czego ostatecznie się Pan przyznał, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, czy w ogóle kwalifikuje się Pan na zieloną kartę. W Pana sytuacji musi Pan skontaktować się z adwokatem imigracyjnym zanim jakikolwiek dokument zostanie w Pana imieniu wysłany do Urzędu Imigracyjnego. Odpowiadając na Pana pytanie, dla Urzędu Imigracyjnego najważniejsze jest to, za co został Pan skazany. Niemniej urzędnik będzie wiedział, za co został Pan aresztowany i na pewno zapyta, co się wydarzyło. Proszę pamiętać, że przyznanie się do przestępstwa przed urzędnikiem imigracyjnym może pozbawić Pana szans na legalny pobyt, dlatego koniecznie musi się Pan skonsultować z adwokatem imigracyjnym.
Anna z Ridgewood: – Czy będąc na statusie F-1, moja partnerka może otrzymać status F-2. Czy nowe prawo, które ustanowił Sąd Najwyższy dotyczy również osób, które nie są obywatelami lub stałymi rezydentami USA?
Tak. Decyzją Sądu Najwyższego, prawo federalne nie może dyskryminować małżeństw tej samej płci, pod warunkiem, że małżeństwo zostało zawarte w stanie, w którym takie małżeństwa mogą być legalnie zawarte. Decyzja sądu dotyczy wszystkich osób, które podlegają pod prawo federalne, czyli również studentów na statusie F-1. W Pani przypadku, należy przynieść akt małżeństwa do szkoły, która wydała Pani I-20, wraz z innymi wymaganymi dokumentami, i Pani partnerka otrzyma swoje I-20. Na podstawie nowego I-20, partnerka będzie mogła wystąpić do Urzędu Imigracyjnego o zmianę statusu na F-2 (zakładam oczywiście, że partnerka jest w USA legalnie).
Magdalena z Manhattanu: – Jestem obecnie na wizie H-1B, ale mój pracodawca poinformował mnie, że niedługo nie będzie dla mnie pracy. Czy mogę zmienić swój status na studencki F-1?
Prawo imigracyjne pozwala na zmianę statusu, pod warunkiem, że przebywamy w USA legalnie. Proszę jednak pamiętać, że aby uzyskać zatwierdzenie wniosku o status studencki, należy przedstawić ewidencję o naszych nieimigracyjnych intencjach. Innymi słowy, należy udowodnić, że po zakończeniu nauki w USA, wróci Pani do Polski. W niektórych przypadkach jest to dość trudne, jeśli spędziło się wiele lat w USA. Proszę rozważyć również opcję zmiany pracodawcy, tak aby mogła Pani kontynuować swój status H-1B.

 

Michał z Queensu: – Jestem na statusie F-1 i uczęszczam do szkoły językowej już 7 rok. Za kilka miesięcy przyjdzie moja kolej w sponsorowaniu rodzinnym (sponsoruje mnie moja matka, która jest obywatelem USA). Problem polega na tym, że moja mama ma niskie dochody i potrzebny jest dodatkowy sponsor. Czy można użyć moich dochodów – mam 6 lat rozliczeń na numer zastępczy?
Z Pana pytania wynika, że pracuje Pan w USA nielegalnie, dlatego obawiam się, że nie może Pan wystąpić o zieloną kartę w USA. (zakładam, że nie jest Pan objęty paragrafem 245(i) ). Mimo, że uczęszcza Pan tyle lat do szkoły, Pana nielegalna praca spowodowała, że jest Pan obecnie bez statusu. Prawo pozwala osobom, które są bez statusu na ubieganie się o zieloną kartę w Polsce, ale taka procedura różni się od procedury ubiegania się o stały pobyt w USA. Radzę jak najszybciej skontaktować się z adwokatem imigracyjnym.

Tomasz z Dolnego Brooklynu: – Byłem w przeszłości aresztowany za posiadanie narkotyków – jest to bardzo długa i skomplikowana historia i czuję się jako ofiara w całym tym zajściu. Podczas rozprawy mój adwokat wynegocjował mniejsze oskarżenie, do którego się przyznałem. Musiałem odpracować 12 dni w parku, co uczyniłem. Chcę ubiegać się o zieloną kartę na podstawie sponsorowania pracowniczego. Czy dla Urzędu Imigracyjnego liczy się o co byłem oskarżony, czy też za co zostałem skazany?
Na wstępie chciałbym zauważyć, że w pytaniu nie podał Pan, do czego ostatecznie się Pan przyznał, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, czy w ogóle kwalifikuje się Pan na zieloną kartę. W Pana sytuacji musi Pan skontaktować się z adwokatem imigracyjnym zanim jakikolwiek dokument zostanie w Pana imieniu wysłany do Urzędu Imigracyjnego. Odpowiadając na Pana pytanie, dla Urzędu Imigracyjnego najważniejsze jest to, za co został Pan skazany. Niemniej urzędnik będzie wiedział, za co został Pan aresztowany i na pewno zapyta, co się wydarzyło. Proszę pamiętać, że przyznanie się do przestępstwa przed urzędnikiem imigracyjnym może pozbawić Pana szans na legalny pobyt, dlatego koniecznie musi się Pan skonsultować z adwokatem imigracyjnym.

Anna z Ridgewood: – Czy będąc na statusie F-1, moja partnerka może otrzymać status F-2. Czy nowe prawo, które ustanowił Sąd Najwyższy dotyczy również osób, które nie są obywatelami lub stałymi rezydentami USA?
Tak. Decyzją Sądu Najwyższego, prawo federalne nie może dyskryminować małżeństw tej samej płci, pod warunkiem, że małżeństwo zostało zawarte w stanie, w którym takie małżeństwa mogą być legalnie zawarte. Decyzja sądu dotyczy wszystkich osób, które podlegają pod prawo federalne, czyli również studentów na statusie F-1. W Pani przypadku, należy przynieść akt małżeństwa do szkoły, która wydała Pani I-20, wraz z innymi wymaganymi dokumentami, i Pani partnerka otrzyma swoje I-20. Na podstawie nowego I-20, partnerka będzie mogła wystąpić do Urzędu Imigracyjnego o zmianę statusu na F-2 (zakładam oczywiście, że partnerka jest w USA legalnie).

Magdalena z Manhattanu: – Jestem obecnie na wizie H-1B, ale mój pracodawca poinformował mnie, że niedługo nie będzie dla mnie pracy. Czy mogę zmienić swój status na studencki F-1?
Prawo imigracyjne pozwala na zmianę statusu, pod warunkiem, że przebywamy w USA legalnie. Proszę jednak pamiętać, że aby uzyskać zatwierdzenie wniosku o status studencki, należy przedstawić ewidencję o naszych nieimigracyjnych intencjach. Innymi słowy, należy udowodnić, że po zakończeniu nauki w USA, wróci Pani do Polski. W niektórych przypadkach jest to dość trudne, jeśli spędziło się wiele lat w USA. Proszę rozważyć również opcję zmiany pracodawcy, tak aby mogła Pani kontynuować swój status H-1B.

autor: Mec. Marcin Muszyński zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: